keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Lomaruokia

Juhannus hujahti mökillä, kylmässä ja vesisateessa, sunnuntai sentään oli puoliksi aurinkoinen. Ei mitään loisto-grillaussäitä siis, mutta ei se sinnikkäitä estänyt yrittämästä sitäkin lajia parina päivänä. Joka kerta - jopa sunnuntaina - aina kun saatiin nuotiopaikalle kunnon hiillos ja pihvit tai broiskut paistumaan, saatiin jonkinmoinen sade päällemme. Mutta mitäs pienistä, saatiin me silti grillattua safkaa aina pöytäänkin asti!

Meitä oli mökillä isonpuoleinen porukka, meidän perheen lisäksi miehen pari veljeä, toinen vaimonsa ja toinen pienen tyttärensä kanssa. Ja juhannusaattona vielä lasten kolme muuta serkkua isänsä kanssa. Joten aikamoiset määrät sai pötyä pöytään kantaa, että kaikki nälkäiset tuli ruokittua! Joukkion ollessa isoimmillaan ei edes yritetty grillata, vaan tein lihapullista kastikkeen ja lisäksi paistettiin uunissa lasten teini-ikäisen serkkupojan saama hauki - ei mikään iso vonkale, mutta kyllä siitäkin kaikille vähän riitti.

Juhannusaattona ilta oli yllättävän kaunis. Ei lämmin, muttei sentään satanut eikä tuullut. Joten laitettiin tuli notskiin (ei kokkoa tuolla mökillä) ja paistettiin makkaraa sekä syötiin karjalanpiirakoita ja munavoita.



Leivottuakin mökillä vähän tuli, leivoin lauantaina aamun kaurapuuron jämät hyödyntäen läjän sämpylöitä. Ja sunnuntaina jälkkäriksi persikka-mango-kermaviilipiirakan. Sunnuntaina paistettiin myös lättyjä, kuten mökillä aina jossain vaiheessa ;) Muurikalla nuotiolla tietenkin!


Kotiin palattiin maanantai-iltana ja ruoka on loman ja vihdoin saapuneiden helteiden myötä ollut vähän vähemmän formaalia. Eilen grillasin jauhelihapihvit ja paahtoleivät, tehtiin hampurilaiset lounaaksi, ranskisten kera. Tänään syötin lapsille "sormiruokaa", nakkeja, kurkkutikkuja, kirsikkatomaatteja ja paprikatikkuja, sillä iltapäivällä meille oli tulossa sukulaisia kylään ja tiesin jo valmiiksi, ettei se suolainen puoli heille maistu kuitenkaan.

Sukulaisille tarjoilin miehen synttäreiltä pakastettua kinkkujuustopiirakkaa, kirsikoita ja mansikoita, tosikoisen toivomuksesta ihan kaupan pikkudonitseja sekä

Mansikka-juustokakun

pohja:
  • n. 30 pientä kaurakeksiä
  • 60g oivariinia
    murustetut keksit sekoitetaan sulaan voihin ja painellaan irtopohjavuoan pohjalle
täyte:
  • 400g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2tl vanilliinisokeria
    sekoitetaan keskenään
  • 3 dl mansikkakermaa vaahdotettuna sekoitetaan joukkoon
  • liuotetaan 1rkl liivatejauhetta ½desilitraan vettä ja sekoitetaan massaan
  • täyte kaadetaan pohja päälle, annetaan hyytyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään
päälle tuoreita mansikoita sekä kiille (kun kakku on hyytynyt):
  • 1dl hyytelösokeria
  • 2dl appelsiinimehua
    keitetään hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja lusikoidaan mansikoiden päälle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti